marți, 18 februarie 2014

Dictionar stomatologic - R

Rebazare - Inlocuire completa a bazei unei proteze dentare fara a inlocui arcada. Necesara in cazul resorbtiei crestelor alveolare, cand protezele nu mai pot fi fixate si retinute in cavitatea orala.

Radiografie panoramica (ortopantomografie OPT) - Radiografie extraorala care cuprinde maxilarul si mandibula. Ofera o privire de ansamblu asupra arcadelor dentare, oaselor maxilare, raportul cu sinusurile maxilare, dintii inclusi sau alte formatiuni existente la acest nivel.

Radiografie retroalveolara - Radiografie intraorala tintita pentru un dinte sau un numar mic de dinti vecini. Se observa coroana si radacina dentara, procesele patologice de la acest nivel si raportul cu formatiunile vecine.

Resorbtie radiculara/ Rizaliza - Scurtare treptata a radacinii unui dinte temporar si caderea acestuia de pe arcada sub actiunea mugurelui dintelui permanent si a pulpei dintelui temporar.

Rezectie apicala - Metoda chirurgicala de indepartare a apexului dentar si a tesuturilor infectate de la nivelul radacinii dentare in conditiile in care acesta portiune nu mai poate fi tratata insa dintele are implantare osoasa buna si poate fi tratat corespunzator dupa indepartarea 1/3 apicale a radacinii.

Postari populare