marți, 18 februarie 2014

Dictionar stomatologic - P

Placa bacteriana - Pelicula densa bacteriana care adera la suprafetele dentare si poate duce la aparitia cariilor prin demineralizarea smaltului si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare. Este indepartata prin igienizare dentara.

Plaga postextractionala - Leziunea tesutului alveolar in urma extractiei dentare.

Profilaxie dentara - Metode de prevenire a bolilor dentare.

Proteza dentara - Lucrare confectionata in laboratorul de tehnica dentara cu scopul de a restaura morfofunctional tesuturile dentare absente de pe arcade. Proteza dentara se face la indicatia medicului stomatolog pe baza amprentelor dentare si adaptarea ulterioara in cavitatea orala in sedintele de proba. Materialele folosite sunt biocompatibile, rezistente la fortele masticatorii si estetice.

Punte dentara - Proteze partiale fixe indicate pentru protezarea unor brese edentate (sunt potrivite pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara). Puntile dentare sunt fixate la nivelul dintilor restanti prin  acoperirea unor dintile stalpi cu coroane totale sau partiale si includerea lor in lucrare. In functie de materialele din care sunt confectionate (metalice, metalo-compozite, metalo-ceramice, integral ceramice etc) pot sa fie fizionomice (estetice) sau nefizionomice (metal vizibil in cavitatea orala).

Pulpita - Inflamatie a pulpei dentare sub actiunea unor agenti patogeni sau traumatisme. Apare sensibilitate dentara sau durere.

Postari populare