marți, 18 februarie 2014

Dictionar stomatologic - D

Decapusonare - Manopera chirurgicala de indepartare a fibromucoasei ce acopera coroana unui dinte (frecvent molarul de minte), cu scopul de a facilita eruptia acestora.

Demineralizare - Scaderea constituentilor minerali ai smaltului dentar. Se produce in mod natural in timpul mesei, urmata de remineralizare prin constituentii si sistemele tampon salivare. Suprafata demineralizata frecvent, care nu reuseste sa se remineralizeze, devine poroasa si mai aderenta pentru bacteriile care determina aparitia cariilor dentare.

Dentina - Tesut dur, calcifiat, este acoperita de smalt la nivelul coroanei dentare, de cement la nivelul radacinii, si acopera camera pulpara si canalele radiculare. Este mai putin mineralizata si dura in comparatie cu smaltul, dar contine canaliculi dentinari prin care trec terminatii nervoase.

Dentinogeneza - Procesul de formare a dentinei.

Detartraj - Procedura profilaxica de igienizare a cavitatii orale care consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului supra si subgingival de pe suprafetele dentare. Sunt indepartate in acelasi timp petele si coloratiile inestetice de la suprafata dintilor sau a lucrarilor protetice. Repetarea acestei proceduri la interval de 6 luni - 1 an, in functie de necesitate, reduce riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor gingivale datorate depunerilor de tartru.

Diastema - Spatiu de dimensiuni variabile care apare intre incisivii centrali superiori si inferiori.

Postari populare